Rätten till staden är inte bara en snygg och välgjord film, den är också ett mycket intressant inlägg i samhällsdebatten – Jönköping Filmfestival
Dokumentärfilm. Det är en självklarhet i ett demokratiskt samhälle att alla får röra sig fritt på gatorna. Men ibland verkar det som om vi bara är välkomna som betraktare och konsumenter i det som kallas det offentliga rummet. Är man inte nöjd med staden som den ser ut och vill förändra den, har man inga självklara rättigheter; tvärtom finns det en massa förbud. Några människor tar gatan – och lagen – i egna händer. Deras verk kallas ofta skadegörelse eller klotter – men också gatukonst. Vilka är dessa mystifierade personer, och vad vill de? I filmen Rätten till staden får vi följa med några aktiva gatukonstnärer ut på äventyr. De berättar om sina verk och avsikter, och om sin syn på det offentliga rummet. Det visar sig att det ofta handlar om engagerade medborgare med en knivskarp samhällsanalys, som tycker att de tar ansvar för vår gemensamma miljö snarare än att skada den. Lyssnar man på gatukonstnärerna är rätten till staden högst begränsad, och bygger mer på traditioner, pengar och makt än på demokrati.Förutom gatukonstnärer i Malmö och Stockholm möter vi också konstvetare, stadsplanerare och representanter för det offentliga och reklambranschen.
Trailer
Se hela filmen!
Extramaterial
4 bortklippta scener finns på DVD:n.
Pressröster m.m.
Jönköping Filmfestival: Rätten till staden är inte bara en snygg och välgjord film, den är också ett mycket intressant inlägg i samhällsdebatten.
Patrik Svensson, Sydsvenskan: … det stora och fina med »Rätten till staden« är den inblick den ger i den malmöitiska gatukonstscen som just nu är alldeles oslagbart levande och speciell. Läs hela…
Christian Egefur, Göteborgs-Posten: … en intressant problematisering som nog är nyttig för många att ta del av, oavsett vad man tycker om »klotter« eller graffiti.
Ira Mallik, Aftonbladet: Kolbjörn Guwallius roliga och tankeväckande dokumentär … Intervjun med JCDecaux som äger de flesta städers reklampelare är en blivande klassiker. Läs hela…
Medverkande
Bland annat medverkar följande konstnärer: Ulrika Erdes, Hop Louie, Malmö Streets Project, Herr Ballerina och Ahab.
Dessutom medverkar Carina Listerborn, genusvetare och fil.dr. i stadsbyggnad; Gunnar Ericson, stadsträdgårdsmästare, Malmö stad; José Ribeiro, vaktmästare, P-huset Anna; Liv Zetterling, projektledare, Centrum för urban konst; Staffan Jacobson, fil.dr. i konstvetenskap med inriktning graffiti; Torbjörn Hansson, innovationschef, JCDecaux.