Finn en kvinna

Anders Caspar Holm. Axel Danielsson. Carl Frick. Claus Mortensen. Eric Sigfrid. Erik Persson. Frans Suell. Fritz Bauer. Gustaf Rydberg. Gustav Möller (2 st). Hjalmar Branting. Karl X Gustav. Mårten Werner. Olof Palme. Per Albin Hansson (2 st). Per Henrik Ling. Rudolf Fredrik Berg.

Namnen ovan är en lista över de 17 personer som finns porträtterade som skulpturer eller som förärats minnesmärken i det offentliga rummet i Malmö, enligt kommunens egen konstkompass.

Saknas någon? Något?

Dangoule_RasalaiteSofia Norelöv och Ludvig Svensson har i mail till gatukontoret i Malmö föreslagit att ett minnesmärke ska resas över Danguolė Rasalaitė (bilden), som blev offer för trafficking och tog sitt liv här i staden, rapporterar Sydsvenskan. Hon var förebild för karaktären Lilja i Lukas Moodyssons film Lilja 4-ever. Syftet med minnesmärket skulle vara att påminna om Danguolė och alla andra som faller offer för trafficking i Sverige.

Stadsträdgårdsmästare Ola Melin, som har åtminstone en egenskap gemensam med samtliga namn i listan ovan, verkar inte vara alltför begeistrad över initiativet.

– Personligen tror jag att samtiden ska vara restriktiv med minnesmärken när det gäller nyligen förolyckade personer oavsett hur tragiska de har varit. Det offentliga rummet tillhör oss alla, säger han till Sydsvenskan.

Danguolė Rasalaitė tog sitt liv i november 1999. Malmö är ännu en traffickingstad. Ett faktum som angår oss alla. Skulle hon få ett minnesmärke skulle Malmö dessutom resa sitt första minnesmärke över en kvinna, vilket inte vore en dag för tidigt.

 

Ännu en man – uppdatering 19/12

Kulturförvaltningen i Malmö meddelade igår att ett förslag har tagits fram för ett minnesmärke över — August Palm. Det ser alltså ut som att även nästa minnesmärke över en person tillägnas en man. Männen borde kanske stå sist i kön länge nu, men nä. Malmös historia saknar uppenbarligen kvinnor.

Eller förresten. Någon har ju tänkt på jämställdheten. För kvinnor som den här nedan finns det fullt av i stan. Faktiskt ungefär lika många som det finns skulpturer av namngivna, historiska män med kläderna på. Hur många nakna män det finns i stan? En handfull, och i samtliga fall utom ett delar de skulptur med nakna kvinnor.

Synd att det kan bli så fel när folk tänker.

IMG_3196

7 thoughts on “Finn en kvinna”

 1. Kvinnornas frånvaro bland minnesmärkena har vi pratat en hel del inom den politiska ledningen, bla efter att vi från Miljöpartiets för några år sedan tog fram ett antal förslag på namn efter att hört arumentet att det saknades kvinnor att minnas. Ett inom kort blivande verk som kommer att uppmärksamma en rad personer på samma ställe kommer att råda viss bot på skevheten.

  1. Ett steg i rätt riktning. Första gången jag räknade på missförhållandet, och påtalade det för gatukontoret, var 2007. Men jag tycker att det finns en poäng i att även minnas någon som kanske inte i första hand gör reklam för staden, men som bör komnas ihåg – även i det offentliga rummet.

 2. Hej Kolbjörn!

  Du har ju helt rätt och detta är ngt som vi efter att ha tagit över ansvaret för kulturnämnden och jämställdhetsfrågor arbetat hår med.

  Minnesmärken över kända Malmöartister bestod från början enbart av män vilket vi såg till förändrades genom att komplettera med kvinnliga namn. Vi har också tagit fram underlag för att påvisa just hur skevt det ser ut med den offentliga utsmyckningen och också fattat beslut om att detta ska förändras på alla diskrimineringsgrunder.

  Förslaget från Sofia och Ludvig är superintressant utifrån vår horissont och något vi kommer att titta på efter årskiftet.

  Det är sega strukturer som går att förändra även om det inte sker i en handvändning.

  Detta i sig borde dock inte hindra att den segdragna historien kring August Palm får en lösning det vill säga plantera ett träd och sätt upp skyltar till mäster Palms ära. För min del får det gärna bli fler till alla de stridbara kvinnor denna stad haft inom arbetarrörelsen.

  vänligen
  Daniel Sestrajcic (V), ordförande kulturnämnden

  ps Det finns många anledningar att minnas människor inte bara och inte ens i första hand för att göra reklam för staden tycker jag. ds

  1. Det låter lovande, åtminstone, att frågan diskuteras!

   Malmö är måhända extremt i sammanhanget, men knappast helt unikt – problemet finns i olika usträckning i många (alla?) städer.

   Statyn på bilden ovan, i Magistratsparken (Skörd, Ivar Johnsson, 1948), är verkligen en passande illustration till situationen. Den välvilliga tolkningen är förstås människans tacksamhet över skörden. Men symboliken i att en naken kvinna knäböjer inför säden gör skulpturen mer till en hyllning av den manliga sexualiteten.

 3. Hej!

  Håller med dig och vi ju både ett patriarkat i fullt sving att bekämpa. Ett patriarkat som ju följt oss åt genom historien så att säga.

  Jag har nu hittat rapporten som jag gärna laddar upp eller skickar till dig. Viktig läsning minst sagt och ett ärende som vi behandlat i kulturnämnden där vi gav uppdraget att aktivt arbeta med att utjämna skillnaderna på alla diskrimineringsgrunder.

  Rapporten heter ”Utvärdering av Konstkompassen”. Var vill du att jag ska skicka den?

  Är dte ngn mer som vill ha den kan ni sända mig ett mejl på daniel.sestrajcic@vansterpartiet.se så skickar jag den.

   1. Jag hade gärna rivit en och annan konungastaty i alla fall i detta land. Men, men.

    Konstkompassen på nätet som väl inte speglar allt har mycket i övrigt att önska och är outdated. Visst vore det kul om vi skulle kunna öppna upp så att det in anslutning till konstkompassen gick att diskutera och ifrågasätta.

Kommentera