Rätten till staden får nypremiär på Youtube

2017 år är det tio år sedan jag spelade in min dokumentärfilm Rätten till staden, som handlar om graffiti och gatukonst. Filmen följdes av en bok, Sätta färg på staden, som var min första bok. Nu får filmen nypremiär – på Youtube.

2007 var gatukonst och graffiti betydligt mer kontroversiellt än det är i dag. Nu upprättas allt fler lagliga graffitiväggar, kommuner arrangerar workshops på loven för ungdomar och myndigheter beställer muralmålningar gjorda med sprejfärg. Flera stora gatukonstfestivaler har arrangerats i Sverige – Art of the Streets i Stockholm, No Limit i Borås och Art Scape i Malmö, Göteborg och Värmland för att nämna några. Både No Limit och Art Scape har satt spår i städerna i form av permanenta muralmålningar. Sådana här förändringar har minskat den konfliktyta som de medverkande beskriver i filmen. Att gatukonsten ses som mer rumsren i dag kan också ha bidrag till att förekomsten av olaglig gatukonst, framför allt kanske samhällskritisk sådan, verkar ha minskat i omfattning. Så har gatukonsten kramats ihjäl? Det får framtiden utvisa.

Jag ser tillbaka på Rätten till staden som ett intressant tidsdokument. Det finns fortfarande ingen annan längre film om gatukonst på svenska. Filmen bär spår av att den är gjord med mycket låg budget, bland annat genom hur många och vilka jag hann intervjua, hur den tekniska nivån är och hur mycket tid jag hann lägga på klippningen. Hade jag gjort filmen i dag hade den sett annorlunda ut av flera skäl, men jag tycker ändå att den är sevärd för de berättelser jag lyckades fånga.

Filmen finns nu på Youtube samt här på sajten.

Den 18 september kommer dessutom min nya bok Ordningsvakter. Nödlösningen som blev permanentmer om den här…

Välkomna på nypremiär!