Grindstaden

Från portvakter till gated communities

Grindstaden 
ISBN – danskt band: 978-91-89155-77-0 
ISBN – e-bok: 978-91-89155-78-7
ISBN – nedladdningsbar ljudbok: 978-91-89155-79-4
Förlag: Verbal Förlag 
Utgivningsdatum: maj 2022 (prel.) 
Utgivningsland: Sverige 
Språk: svenska 
Antal sidor: tba
Vikt: tba 
Mått: B135 x H210 mm

Press och bransch
→ Pressbilder på Kolbjörn Guwallius 
→ Bli återförsäljare

”Det blir som ett gated community!” Debattinläggen brukar komma när ett bostadsområde placeras avskilt eller har höginkomsttagare som målgrupp. Men bortom larmande debatter har väl Sverige inte några riktiga gated communities, eller grindsamhällen?

I den kommande reportageboken Grindstaden granskar journalisten Kolbjörn Guwallius de tendenser till grindsamhällen som finns i Sverige. Medan Staffanstorps kommun utanför Malmö vill skriva in grindsamhällen i översiktsplanen bygger en entreprenör stolt ett spektakulärt, uttalat grindsamhälle vid en sjö i Småland. I det tysta har redan kvartersstaden gått från öppna portar till kodlås och övervakningskameror medan allt fler friliggande bostadsrättshus stängslas in. Särskilda seniorboenden är en verklighet på åtskilliga orter. Men kan de verkligen kallas för grindsamhällen, är det inte bara ett slarvigt använt skällsord?

De enskilda projekt som skapar debatt är till sin utformning långt ifrån de utländska bostadsområden som ofta får agera skräckexempel. I boken görs en internationell utblick och en historisk tillbakablick som beskriver framväxten av grindsamhällen som boendekoncept och sätter den svenska debatten i ett större sammanhang.

Städer med en stor andel rena grindsamhällen är ännu långt borta i Sverige, även om vi på andra sätt ökar skyddet av våra bostäder och blir mer och mer restriktiva med vilka vi släpper nära våra hem. Vilka är drivkrafterna bakom utvecklingen? Vad händer med oss och med våra städer när vi maximerar tryggheten hemma och låter det offentliga rummet bli ett nätverk av korridorer mellan inhägnader?

Grindstaden kommer ut på Verbal förlag i maj 2022. Projektet finansieras med Natur & Kulturs litterära arbetsstipendium för 2020 och andra författarstipendier. Arbetsstipendiet på 100 000 kronor är instiftat för att bidra till en höjd litterär nivå och ska gå till inläsning och forskning för kvalificerat litterärt arbete inom sakprosa eller skönlitteratur. Till 2020 års tolv stipendier inkom 345 ansökningar. Stipendierna har delats ut sedan 2011.

Få uppdateringar om boken inför utgivningen! Prenumerera på mitt nyhetsbrev…