Sätta färg på staden

Obeställd kreativitet i det offentliga rummet

en utmärkt utgångspunkt för en vidare diskussion om vad vi som enskilda medborgare får, och inte får, göra i det offentliga rummet – Sydsvenskan

Sätta färg på staden
ISBN – inbunden:
 978-91-85639-32-8 
ISBN – e-bok: 978-91-88369-48-2
Förlag: Dokument Press 
Utgivningsdatum: 3 mars 2010 
Utgivningsland: Sverige 
Språk: svenska 
Bindning: hårdpärm, inbunden 
Antal sidor: 216 (fyrfärg) 
Vikt: ca 720 gram 
Mått: B204 x H206 mm

Press och bransch
→ Pressbilder på Kolbjörn Guwallius 
→ Bli återförsäljare

Graffitimålarnas behov av säkra och bra väggar är en kommunal angelägenhet i Malmö, men i Stockholm tillåts inte ens privata företag att beställa en graffitimålning som syns från allmän plats. Samhället bemöter graffiti och gatukonst olika beroende på var i landet man befinner sig, men också beroende på konstens estetik – fastän det inte finns några regler om »fin« eller »ful« olaglig konst. Vad är det egentligen som händer när gatukonsten och graffitin möter resten av samhället? Nu finns en ny bok i ämnet av Kolbjörn Guwallius på Dokument Press. Flera olika grupper kommer till tals – allt från utövarna själva till tjänstemän, fastighetsägare och klottersanerare. Aldrig tidigare har så många olika intressegrupper fått komma till tals i en svensk bok om gatukonst och graffiti. Det här är en bok som kommer att vara ett standardverk i debatten om olaglig konst under lång tid framöver.

Presentationstext

Har man väl upptäckt det, så ser man det snart överallt. Klistermärken, tags, målningar, handarbeten… Men varifrån kommer allting? Vilka ligger bakom? I den här rikligt illustrerade boken får du möta några av Sveriges många utövare av gatukonst och graffiti. Sätta färg på staden tecknar ett osentimentalt och tolerant porträtt av en verklighet som fyller städer i både Sverige och resten av världen. Färgstarka exempel kopplar konsten till andra företeelser i samhället. För den som vill förstå den obeställda kreativiteten i det offentliga rummet är boken ett användbart verktyg. För den som redan är insatt i graffiti- och gatukonstkulturerna är porträtten av utövarna och deras projekt en källa till igenkänning och inspiration.

Följ med ut på äventyr både på natten och på dagen när staden får ny färg på oväntade ställen!

Recensioner

Mattias Oscarsson, Sydsvenskan: Med sin sansade ton är ”Sätta färg på staden” en utmärkt utgångspunkt för en vidare diskussion om vad vi som enskilda medborgare får, och inte får, göra i det offentliga rummet. Läs hela…

Anna Nyman, Tidningen Kulturen: Guwallius bok är till för den som är eller som önskar vara en lyhörd betraktare i och av det offentliga rummet … ett slags vandringsbok för den turist som inte önskar gå efter snitslade banor. Läs hela…

Andra pressklipp

Gatukonst.se Intervju med Kolbjörn Guwallius.

Malmö Fria Tidning Intervju med Kolbjörn Guwallius.

Föreläsning

Utifrån boken och min dokumentärfilm Rätten till staden föreläser jag om gatukonst, graffiti och rätten till staden. Jag har bland annat medverkat som föreläsare i offentliga sammanhang på bibliotek, på konferenser och i undervisning på universitet och gymnasier samt för arkitekter och stadsplanerare. Jag har även fungerat som rådgivare i ämnet.

Medverkande

Följande aktiva konstnärer är intervjuade och medverkar mer eller mindre i boken: Alan Ket, New York City; Atom, Stockholm; Blue/Carolina Falkholt, Göteborg; Bomby, Malmö; Erik Vestman och Nils Petter Löfstedt, Malmö; Fina Milton, Torsö; Hop Louie, Stockholm; Kim Staal Danielsen, Malmö; Malmö Streets Project, Malmö; Masquerade, Stockholm; Peter Tucker, Stockholm; U&IR1, Malmö; Victor Marx, Stockholm; Wane, New York City. Dessutom är ett antal andra personer intervjuade, bland annat klottersanerare och kommunala tjänstemän.

Bokens förord är skrivet av Tobias Barenthin Lindblad, debattör och redaktör på Dokument Press. Bokens inledning är skriven av Emma Paulsson, landskapsarkitekt och doktorand vid SLU Alnarp.

Källhänvisningar och noter

Ladda ner bokens källhänvisningar och noter.