Frilansuppdrag

Jag arbetar som frilansjournalist och fotograf samt driver egna kreativa projekt som författare m.m. Jag föreläser också utifrån mina böcker.

Jag bor i Malmö. Platsoberoende uppdrag och uppdrag i Skåne och på Själland är enkla för mig att utföra, men jag tar uppdrag även där längre resor krävs. Jag har körkort och tillgång till bil.

Jag är medlem i Svenska Journalistförbundet, Föreningen Grävande Journalister och Sveriges Författarförbund.

Skriva

Jag skriver gärna reportage, intervjuer, journalistiska analyser, krönikor med mera. Mina främsta kompetensområden är bevakningsbranschen, social hållbarhet, stadsbyggnad, det offentliga rummet, alternativkultur, och gatukonst/graffiti. Jag har ofta uppdrag där jag både skriver och fotograferar. Läs några artiklar…

Jag har medverkat i bland annat KitSydsvenskan, Arbetet, Magasinet Filter, Metro, Svenska Dagbladet (länkar till exempelartiklar) och Tidskriften Stad (länk till information).

Redaktör

Jag kan fungera som frilansande redaktör för stora och små journalistiska projekt, antingen de är av enstaka karaktär eller kontinuerliga. Jag var redaktör för Joakim Medins reportagebok Thailandssvenskarna på Verbal förlag 2019. Jag har också tidigare erfarenhet av att vara redaktör för webbaserade publikationer, som Gatukonst.se.

Fotografera

Jag fotograferar såväl till mina egna som till andras reportage. Mina fotografier har använts av såväl ett flertal publikationer som i böcker, av organisationer och inom offentlig förvaltning.

Jag använder mig av professionell reportagefotoutrustning från Canon och bildbehandlingsprogramvara från Adobe.

Kurs: Skriva reportagebok

Att ge sig på ett bokprojekt är många journalisters dröm – men den kan ofta kännas ouppnåelig. Hur tar man egentligen det där steget till att försöka göra en hel bok? I den här kursen berättar frilansjournalisten Kolbjörn Guwallius om sina erfarenheter utifrån sina hittills tre reportageböcker.

En kurs som arrangeras av Journalistförbundet. Schemalagda kurstillfällen eller enligt överenskommelse vid större gruppintresse.

Författarträff: Kloaksajterna

Med anledning av min debutroman Kloaksajterna (2019) arrangerar jag gärna olika former av offentliga evenemang. Lämpligast i formen av samtal med någon person som antingen arrangören väljer ut eller någon sakkunnig som jag kan hjälpa till med att rekrytera för sammanhanget. Detta kan kombineras med högläsning av utvalda avsnitt.

Föreläsning: Ordningsvakter

Utifrån boken Ordningsvakter föreläser jag om hur ordningsvakterna blir fler i polisbristens spår och om varför vakterna inte är förberedda på sitt uppdrag. Sverige är ensamt bland jämförbara länder med ett så långtgående system av konkurrensutsatt ordningsmakt och utvecklingen går alldeles för snabbt för att garantera säkerheten för såväl allmänheten som för ordningsvakterna själva. Det var aldrig tänkt att gå så här långt när lagen skrevs i slutet av 1970-talet.

Föreläsning: Klotterjägarna

Utifrån min bok Grip till varje pris föreläser jag om hur Storstockholms lokaltrafik i många år anlitade ett vaktbolag som bröt mot lagar och regler på ett sätt som åsidosatte rättsstatliga principer genom bland annat olagliga, hemliga fotoregister och civilklädda väktare.

Föreläsning: Gatukonst och graffiti

Jag har skrivit en bok (Sätta färg på staden) och gjort en film (Rätten till staden) om gatukonst, graffiti och rätten till staden. Anlita mig som föreläsare i ämnet! Jag har bland annat medverkat som föreläsare i offentliga sammanhang på bibliotek, på konferenser och i undervisning på universitet och gymnasier samt för arkitekter och stadsplanerare. Jag har även fungerat som rådgivare i ämnet.

Illustrationer och formgivning

Jag kan göra illustrationer till och formge för vissa ändamål som inte hamnar i konflikt med journalistiken. Jag har bland annat formgivit såväl inlaga som omslag till ett flertal böcker, inklusive sådana jag själv har skrivit men även av andra författare.

Bakgrund

Jag har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap från Malmö högskola och har bland annat studerat genusvetenskap, engelska, drama-teater-film och dokumentärfilmsproduktion.

Jag är godkänd för F-skatt. Min firma heter Kooliproduktion och har funnits sedan 2002. Skrivande journalistik har varit min huvudsakliga sysselsättning sedan 2010.

Kontakt

Kontakta mig för mer information.