Frilansuppdrag

Jag arbetar som frilansjournalist och fotograf samt driver egna kreativa projekt som författare med mera. Jag föreläser också utifrån mina böcker – se nedan (alla listade föreläsningar är aktuella).

Jag bor i Malmö. Platsoberoende uppdrag samt uppdrag i Skåne och på Själland är enkla för mig att utföra, men jag tar uppdrag även där längre resor krävs. Jag har bil och körkort.

Jag är medlem i Svenska Journalistförbundet, Föreningen Grävande Journalister, Sveriges Författarförbund och Publicistklubben.

Jag har en presentationssida hos Författarcentrum för arrangörer som vill boka föreläsare.

Skriva

Jag skriver gärna reportage, intervjuer, journalistiska analyser, krönikor med mera. Mina främsta kompetensområden är bevakningsbranschen, social hållbarhet, samhällsbyggnad, stadsbyggnad, det offentliga rummet, alternativkultur, och gatukonst/graffiti. Jag har ofta uppdrag där jag både skriver och fotograferar. Läs några artiklar…

Jag har medverkat i bland annat Tidskriften ScoopKitSydsvenskanArbetetMagasinet FilterMetroSvenska Dagbladet och Tidskriften Stad (länkar till exempelartiklar).

Redaktör

Jag frilansar som redaktör för stora och små journalistiska projekt, antingen de är av enstaka karaktär eller kontinuerliga. Jag har bland annat erfarenhet av att vara redaktör för en webbaserad publikation.

Bokredaktör

Vilken insats som krävs för att redaktöra en bok beror bland annat på ämnet, manusets språkliga kvalitet, manusets struktur och hur genomarbetat manuset är innehållsmässigt när redaktören kommer in i bilden. Jag har på frilansbasis redaktörat flera facklitterära böcker: Johan Jönssons communitybiografi Wikipedia inifrån (2022), Julia Lindbloms reportagebok Amazon – bakom framgången (2021), Pierre Gillys historiska bok 1940 – Frankrikes fall (2020) och Joakim Medins reportagebok Thailandssvenskarna (2019), samtliga utgivna på Verbal förlag. Jag har antingen varit med i processen från start eller redaktörat ett levererat manus.

Jag kan vara redaktör för ett fullständigt bokmanus men också komma med enklare feedback om sådant som manuskvalitet, titel eller presentationstext utifrån ett existerande manus.

Fotografera

Jag fotograferar såväl till mina egna som till andras reportage. Mina fotografier har använts av såväl ett flertal publikationer som i böcker, av organisationer och inom offentlig förvaltning.

Jag använder mig av professionell reportagefotoutrustning från Canon och bildbehandlingsprogram från Adobe.

Flygfoto: Jag kan anlitas för fotografering och videoinspelning med kameradrönare.

Kurs: Skriva reportagebok

Att ge sig på ett bokprojekt är många journalisters dröm – men den kan ofta kännas ouppnåelig. Hur tar man egentligen det där steget till att försöka göra en hel bok? I den här kursen berättar frilansjournalisten Kolbjörn Guwallius om erfarenheter utifrån sina reportageböcker.

Kursen har återkommande arrangerats av Journalistförbundet för medlemmar och kan hållas för andra grupper enligt överenskommelse – hör av dig för offert.

Föreläsning: Grindstaden

Utifrån min bok Grindstaden: från portvakter till gated communities (maj 2022) föreläser jag om hur grindsamhällen har växt fram historiskt från tillflyktsorterna för de rikaste i 1850-talets USA till dagens gated communities för medelklassen, om de försök som har gjorts för att skapa grindsamhällen efter amerikansk förlaga i Sverige och om hur vi redan hägnar in allt fler befintliga bostadsområden. Håller vi på att göra det offentliga rummet till korridorer mellan inhägnader?

Föreläsning: Ordningsvakter

Med utgångspunkt i boken Ordningsvakter: nödlösningen som blev permanent föreläser jag om hur ordningsvakterna blir fler i polisbristens spår och om varför vakterna inte är förberedda på sitt uppdrag. Sverige är ensamt bland jämförbara länder med ett så långtgående system av konkurrensutsatt ordningsmakt och utvecklingen går alldeles för snabbt för att garantera säkerheten för såväl allmänheten som för ordningsvakterna själva. Det var aldrig tänkt att gå så här långt när lagen skrevs i slutet av 1970-talet.

Föreläsning: Klotterjägarna

Utifrån min bok Grip till varje pris: Falkarna, CSG och de rättsvidriga väktarmetoderna föreläser jag om hur Storstockholms lokaltrafik i många år anlitade ett vaktbolag som bröt mot lagar och regler på ett sätt som åsidosatte rättsstatliga principer genom bland annat olagliga, hemliga fotoregister och civilklädda väktare.

Föreläsning: Gatukonst och rätten till staden

Jag har skrivit en bok (Sätta färg på staden) och gjort en film (Rätten till staden) om gatukonst, graffiti och rätten till staden. Utifrån dessa har jag bland annat föreläst på bibliotek, konferenser och inom undervisning på universitet och gymnasier. Jag har också hållit i föreläsningar för arkitekter och stadsplanerare och fungerat som rådgivare i ämnet.

Bakgrund

Jag är yrkesverksam som journalist, författare, fotograf och föreläsare sedan många år. Som utbildning har jag en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap från Malmö högskola. Jag har även bland annat studerat genusvetenskap, engelska, drama-teater-film och dokumentärfilmsproduktion.

Jag är godkänd för F-skatt. Min firma heter KGuw Media och har funnits sedan 2002.

Kontakt

Kontakta mig för mer information.

Se även min presentationssida hos Författarcentrum för arrangörer som vill boka föreläsare. Bokningar kan självklart även göras direkt med mig.