Regel om träd slår i världen

3-30-300-regeln innebär att människor ska kunna se tre träd från sin bostad, att det ska finnas 30 procents krontäckning i varje område och att ingen ska ha längre än 300 meter till någon form av grönområde. Regeln får allt större internationellt genomslag. Jag har pratat med upphovsmannen Cecil Konijnendijk och med kritiker som menar att regeln…

Läs mer...

Minnesmärken utan lov

Erik Vestman är en av Sveriges gatukonstpionjärer. Tillsammans med Loke Berg och Viggo Wichmann skapar han i dag diskreta minnesmärken i det offentliga rummet, möjliga att upptäcka för den som är observant. Artikeln har tidigare publicerats i Tidskriften STAD nr 40 (mars 2023).

Läs mer...

Publicistklubben

Valnämnden i Publicistklubbens södra krets har föreslagit mig som ordförande för kretsen, vilket är mycket hedrande. Jag ser fram emot att – om jag blir vald – arbeta tillsammans med resten av styrelsen för att hålla debatten om yttrandefriheten och journalistikens roll levande även i min del av Sverige.

Läs mer...

Välkommen till KGuw Media

Min firma har i dag bytt namn från Kooliproduktion till KGuw Media. Namnbytet innebär inga övriga ändringar utan är enbart avsett att tydligare spegla verksamheten. Denna förkortning av mitt namn (KGuw) används sedan många år i mitt publika användarnamn på flera sociala medieplattformar.

Läs mer...

Oklar framtid för grindsamhälle

Artikel i Dagens ETC och bokkapitel. Under sju års tid har Strandudden i småländska Nissafors kuskat runt i medierna som det främsta exemplet på ett blivande svenskt grindsamhälle, utan att något hus har byggts. Få har uppmärksammat planernas verklighetsförankring, ekonomin i projektet och de många egenheterna bostadsspekulanterna behöver acceptera.

Läs mer...

Grindstaden kommer den 27 maj

Den 27 maj kommer min nya reportagebok Grindstaden: från portvakter till gated communities ut på Verbal förlag. Inför utgivningen håller jag en presentation i Stockholm på Hornstulls bokhandel lördag den 21 maj kl 13. Alla som vill höra om boken och ha chans att köpa ett exemplar före alla andra är välkomna! Adressen är Bergsunds…

Läs mer...

Nyhetsfoton med drönare måste censurgranskas

Artikel i Tidskriften Scoop. Grundlagen ska garantera en journalistik fri från krav på statlig förhandsgranskning, alltså censur i bokstavlig mening. Men det finns utrymme för undantag om syftet med censuren är att skydda rikets försvar. Scoops granskning visar att inte minst myndigheternas handläggningstider omöjliggör laglig publicering av nyhetsfoton tagna med drönarbilder – om himlen eller horisonten…

Läs mer...

Ett till stipendium

Jag har tilldelats ytterligare ett stipendium från Sveriges författarfond, vilket stärker ekonomin i mitt pågående bokprojekt och kan bidra till att möjliggöra ytterligare projekt längre fram. Stipendiet är på 50 000 kronor. Tidigare i höst fick jag Natur & Kulturs litterära arbetsstipendium på 100 000 kronor.

Läs mer...