Joe K kommer tillbaka

Det kom ett mejl mitt i ledigheten, från en student på Göteborgs universitet. Hen läste en sommarkurs, Apokalypsen i text och tolkning, och hade fått ett märkligt brev som hen satte i samband med kursdeltagandet.

”Vet inte om det här är av intresse för dig egentligen men vet inte vem annars man ska kontakta”, skrev hen. Personen hade googlat om innehållet i brevet och hittat en sju år gammal artikel av mig och Jack Werner.

Jag har tänkt på Per Norfeldt då och då sedan det begav sig. Hans massutskick av en excentriskt utformad, kvasiintellektuell bok med titeln Being or Nothingness, som blandade filosofi med bibliskt inspirerade undergångstankar och pekade ut välfärdsstaten som antikrist, förbryllade många. Nu är han tydligen igång igen.

Jag och Jack, båda mottagare av varsitt bokpaket 2014, fick efter mycket sökande tag i den ljusskygge författaren. Han hävdade dock att boken hade skrivit sig själv. Han hade bara funnit den av en tillfällighet, översatt den från engelska till svenska varefter originalet hade kommit bort, och gjort det till sin livsuppgift att sprida den.

Boken bar på ett mysterium, ett mysterium som pekade mot ett datum i framtiden, menade författaren: den 21 december 2021. Det var ju några år kvar och jag tänkte att jag lär få anledning att återkomma. Min plan var att skriva någonting om det förestående datumet någon gång kring lucia. Men det får alltså bli nu i juli i stället.

2021 års brev som min tipsare fick.

Per Norfeldt stör alltså återigen i semestern. Jag hade undrat om han fortfarande lever och om han har sitt specialintresse kvar. Han har bytt namn flera gånger, så även sedan vi skrev om honom. Som om han känner sig förföljd. Då framstod han som bostadslös, i vart fall var hans folkbokföringsadress oklar efter att han hade lämnat en fin villa i Göteborgstrakten. Nu är han och hans fru skrivna på en adress i Göteborgs absoluta centrum. Vad han heter nu och exakt var han bor tycker jag att han kan få behålla för sig själv.

”Jag har inte fått något från Joe K tidigare så blev riktigt förvirrad, men nu har jag läst in mig lite på ämnet. Skulle vara intressant att veta om fler fått det här kortet”, skriver min mejlare. Själv har jag inte fått någonting den här gången, men förra gången var det just det märkliga bokpaketet i brevlådan som väckte mitt intresse. Först blev jag lite lätt skärrad, det var trots allt ganska konstigt, sedan allt mer fascinerad.

Bokpaketet har skickats till all världens dignitärer, oftast manliga. Mark Zuckerberg och Bill Gates ska båda ha fått det, och i min utskicksomgång var hundratals medie- och kulturpersonligheter i Sverige mottagare. Studenten på Göteborgs universitet hade inga sådana kopplingar men drog själv slutsatsen att det på något sätt kunde ha att göra med kursen hen läser.

Under dagen ser jag inlägg på sociala medier: mer eller mindre kända debattörer och ett språkrör för Grön Ungdom har också fått brev från Per Norfeldt efter flera års tystnad.

Från 2021 års brev.

För det är ju i år det gäller, den 21 december. Det är tydligen ett viktigt datum, men exakt hur har han inte velat avslöja: ”Stay calm… and solve the puzzle!” är uppmaningen. Är det jordens undergång eller ”bara” en ny start för mänskligheten som är på gång?

Eller så är det som med alla andra som har suttit och klurat på sin kammare och sett ljuset – deras domedagsdatum passerar obemärkt förbi.

Den som lever till jul får se.

Artikeln från 2014 finns här…

Från 2021 års brev.
 

Uppdatering onsdag 7 juli

Sedan det här inlägget publicerades har en mängd personer gjort inlägg i sociala medier om att även de har fått det mystiska brevet med ledtråden till gåtan. Flera av mottagarna har även hört av sig direkt till mig med sina frågor och funderingar kring den udda försändelsen. Det är tydligt att Being or Nothingness engagerar.

Själv hade jag fortfarande inte fått något brev. Men Postnord har varannandagsutdelning i Skåne sedan en tid. Och på onsdagen kom så mitt eget brev. Samma som alla andra har fått, med prydligt handskriven adress. Den här gången blev jag inte skärrad, snarare lite upprymd. Vi får se om jag har tid att ta mig an gåtan…

Min egen kopia av 2021 års brev.